Obszary badawcze RID
BIURO PROJEKTU RID w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo
Obszary badawcze RID
Obszar I: Środowisko i woda: dziedzina nauk rolniczych, dyscypliny: agronomia oraz ochrona środowiska i kształtowanie środowiska – odpowiedzialna za podobszar: prof. dr hab. Agnieszka Pszczółkowska; rybactwo - odpowiedzialna za podobszar dr Anna Wiśniewska; zootechnika - odpowiedzialny za podobszar: prof. dr hab. Wiesław Sobotka.
W ramach tego obszaru realizowane będą badania podstawowe i prace rozwojowe dotyczące zagadnień o dużym znaczeniu dla przyszłej stabilności środowiska, jakości surowców i wód, ochrony flory i fauny wodnej i biotopów od wód zależnych oraz dobrostanu ludzi i zwierząt, w tym:
- bezpiecznego nawożenia i zarządzania odpadami w funkcji ochrony jakości gleb oraz monitoringu zanieczyszczeń;
- zarządzania naturalnymi populacjami organizmów wodnych;
- mikrobiologicznych zanieczyszczeń naturalnych i kształtowanych antropogenicznie ekosystemów wodnych;
- metod i biotechniki chowu i hodowli ryb oraz przetwarzania i unieszkodliwiania odpadów akwakultury w aspekcie zrównoważonego środowiska;
- możliwościami wdrożeń nowoczesnych technik i technologii adaptowanych z innych gałęzi gospodarczych w kontekście gospodarki wodno-ściekowej w akwakulturze;
- nowoczesnymi technologiami służącymi do wykorzystania energii ze źródeł odnawialnych w gospodarce rybackiej;
- określenia wpływu rożnych systemów chowu zwierząt gospodarskich i fermowych na ich dobrostan przy zastosowaniu wskaźników szerokiego tła środowiskowego warunków bytowania i wskaźników behawioralnych,
- opracowania innowacyjnych i bezinwazyjnych metod szerokiej identyfikacji zagrożeń zoohigienicznych w środowisku bytowania zwierząt,
- żywieniowych technologii ograniczających zanieczyszczenie środowiska naturalnego związkami biogennymi z produkcji zwierzęcej.
- poprawy jakości upraw w tym: wykorzystania innowacyjnych zintegrowanych technologii produkcji roślin uprawnych (uprawa, nawożenie, ochrona roślin) z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego i zrównoważonego rozwoju agroekosystemów, które wpisują się w idee gospodarstw ekologicznych, a zwłaszcza w zalecenia rolnictwa integrowanego.
Działania te docelowo mają służyć wypracowaniu kryteriów środowiskowych sprzyjających produkcji bezpiecznej żywności wysokiej jakości.
Obszar II: Surowce i przetwórstwo żywności: dziedzina nauk rolniczych, dyscypliny agronomia – odpowiedzialna za podobszar: prof. dr hab. Agnieszka Pszczółkowska; technologia żywności i żywienia - odpowiedzialna za podobszar: dr hab. Anna Iwaniak, prof. UWM.
Badania podstawowe i prace rozwojowe w tym obszarze dotyczyć będą doskonalenia metod selekcji surowców roślinnych i zwierzęcych, bezpieczeństwa żywności oraz produkcji tradycyjnych i innowacyjnych produktów spożywczych, w tym:
- oceny jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego dedykowanych na cele żywieniowe pod względem obecności niepożądanych i szkodliwych mikroorganizmów oraz ich metabolitów wtórnych (mykotoksyn);
- analityki substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz metodologii oceny ich własności funkcjonalnych i prozdrowotnych;
- badania zaawansowanych metod selektywnej ekstrakcji biologicznie aktywnych składników żywności w aspekcie bezpieczeństwa żywności;
- oceny składu chemicznego surowców do produkcji bezpiecznej żywności pod względem zawartości składników pokarmowych, mineralnych i biologicznie czynnych, a także składników antyżywieniowych;
- pozyskiwania nowych, naturalnych substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mikrobiologicznego, które wykazują działanie nutraceutyczne, profilaktyczne i terapeutyczne;
- wykorzystania drobnoustrojów i ich metabolitów do modyfikacji właściwości i utrwalania żywności, gwarantujących bezpieczeństwo żywność;
- badania struktury wewnętrznej (mikro- i nanostruktury) surowców i produktów spożywczych, z uwzględnieniem jej oddziaływania na bezpieczeństwo żywności;
- określenia wpływu nowych metod utrwalania w niskiej temperaturze oraz systemów pakowania na jakość produktów i bezpieczeństwo zdrowotne żywności;
- nowego zastosowania enzymatycznych i chemicznych reakcji oraz procesów w technologii żywności o zaprojektowanych właściwościach;
- projektowania właściwości filmów i powłok jadalnych poprzez zmianę ich składu chemicznego i właściwości fizycznych w aspekcie bezpieczeństwa żywności;
- badań konsumenckich i metaanaliz w kontekście „novel foods” i „traditional foods”.
Działania te docelowo mają sprzyjać opracowaniu innowacyjnych technik i technologii oraz oceny surowców i produktów roślinnych oraz zwierzęcych (także ryb), prawidłowości realizacji procesów przetwórczych, a w efekcie bezpieczeństwa i jakości (w tym prozdrowotnej) żywności.