Światowy Dzień Gleby 2022
W dniach 8 i 9 grudnia 2022 r. w Katedrze Gleboznawstwa i Mikrobiologii na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa UWM w Olsztynie obchodziliśmy Światowy Dzień Gleby 2022 pod hasłem „Gleba, gdzie zaczyna się żywność”.
8 grudnia gościliśmy 21 uczniów z Uniwersyteckiego XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie, a 9 grudnia 43 uczniów z IV Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Olsztynie. Program obchodów obejmował wykłady: „Rola gleby w środowisku i życiu człowieka” i „Gleby świata” (prowadzenie: prof. dr hab. Andrzej Łachacz, dr hab. Paweł Sowiński, prof. UWM, dr inż. Barbara Kalisz), warsztaty „Od minerałów i skał do gleb”, „Jak badamy gleby w laboratorium” oraz zwiedzanie Katedry.
Wydarzenie zostało zarejestrowane w bazie obchodów Światowego Dnia Gleby FAO. Obchody koordynował dr hab. Paweł Sowiński, prof. UWM.
Fotorelacja z wydarzenia