23 Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki (25.09. -27.09.2025 r.)
Albert Szent-Györgyi mawiał, że „W prawdziwej nauce piękno kryje się w odkrywaniu tego, co jeszcze nieznane.” Uchwyciwszy się tej myśli przeprowadziliśmy przez jej meandry wielu cudnych młodych ludzi, którzy z uporem prawdziwych naukowców pragnęli dociec, co kryje przed nimi świat przyrody. Chcieli zgodnie z hasłem 23 Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki „zjeść wiedzę” stricte mikrobiologiczną i tę zajmującą się szeroką pojętą glebą. Więc z radością stworzyliśmy młodzieży przestrzeń do jej „degustacji”. „Wielka uczta mikrobów – czyli kto zjada co i kogo?” oraz „Mikrobiologiczny lunchbox – cztery smaki mikroświata” – to propozycje warsztatów od mikrobiologów, a „Świat minerałów i skał” oraz „Zdrowa gleba – zdrowe jedzenie” od naszych gleboznawców. No i to były cztery strzały w dziesiątkę! Warsztaty mikrobiologiczne, dwie ich odsłony tematyczne, przeniosły uczniów klas I-III do świata mikroorganizmów, w którym prowadzą one swoje małe rozgrywki. Jednym słowem, otwierali „lunchbox” pełen mikroskopijnych smaków, by odkryć sekrety mikrobiologicznego świata. Każdy etap tej naukowej podróży odkrywał zasady gry między mikrobami i pokazywał, że przetrwanie zależy od współzależności, sprytu i naturalnej równowagi, i że świat ten, choć niewidoczny, jest pełen życia, walki i harmonii. Jest piękny. Podczas warsztatów dedykowanych minerałom i skałom młodzież, dzięki wyobraźni, mogła przenikać krajobrazy Ziemi ukryte w ognistych głębinach magmy, skałach przemienionych siłą ciśnienia i czasu, czy w spokojnie, ułożonych warstwach osadów. Z kolei podczas spotkań ze zdrową glebą, ekosystem ten, dla wielu okazał się światem pełnym życia i tajemnic. No i na koniec zradzała się smaczna wizja przyszłości, ponieważ każdy posadził własne truskawki lub cebulkę, zabierając do domu tę małą część natury.
Magdalena Zaborowska, Koordynator wydarzenia