Kierunki badań

Działalność naukowa Katedry Chemii jest bardzo różnorodna, a pracownicy często zaangażowani są w interdyscyplinarne projekty naukowe wymagające współpracy z naukowcami z innych dziedzin i instytucji, w tym uczelni i przedsiębiorstw krajowych jak i zagranicznych.

Zakres prowadzonych badań:

  • Elektrokoagulacja i koagulacja chemiczna ścieków
  • Fraktalna charakterystyka struktury osadów i agregatów modelowych
  • Komputerowa symulacja destabilizacji zawiesiny ściekowej i koagulacji ścieków
  • Opracowanie nowych metodyk analitycznych w zakresie oczyszczania wody i ścieków
  • Analiza fitochemiczna związków polifenolowych w materiale roślinnym
  • Badanie właściwości przeciwutleniających związków fenolowych metodami elektrochemicznymi
  • Opracowanie nowych metodyk analitycznych w zakresie analityki związków bioaktywnych pochodzenia roślinnego
  • Ocena wpływu związków chemicznych na cechy biochemiczne, fizjologiczne i morfologiczne roślin
  • Badanie kinetyki procesów elektrodowych
  • Produkcja ultra-czystego wodoru oraz jego zastosowanie w energetyce
  • Badania nad kaskadowym wykorzystaniem biomasy lignocelulozowej oraz emisją gazów i pyłów w bioenergetyce
  • Modelowanie dyspersji gazów i pyłów oraz procesów fotochemicznych w atmosferze
  • Automatyzacja metod analitycznych pod kątem oznaczeń środowiskowych
  • Analiza przepływowa. Rozwój metod detekcji (detekcja spektrofotometryczna, chemi- i elektrochemiluminsecencyjna, różne metody elektrochemiczne itp.)
  • Modelowanie elektrycznych właściwości błon komórkowych z wykorzystaniem dwuwarstwowych membran lipidowych (BLM) oraz monowarstw lipidowych
  • Badanie zjawiska elektrostrykcji i elektroporacji dwuwarstwowych membran lipidowych
  • Konstrukcja bioczujników i biosensorów z wykorzystaniem membran osadzonych na elektrodach.

 

Współpraca naukowa:

  • W ramach projektów krajowych i międzynarodowych pracownicy Katedry współpracują z takimi instytucjami jak: University of Life Sciences w Aas w Norwegii, Environmental Engineering and Management Department Politechniki w IASI w Rumunii oraz z firmami: Marcor w Gdyni, BOB Energetyk oraz CORAB.
  • Liczne publikacje oraz inicjatywy badawcze pracowników Katedry powstały w ramach współpracy z naukowcami z różnych ośrodków naukowo-badawczych m.in.: Wydział Chemii Uniwersytetu w Białymstoku; Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej; Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności oraz Zakład Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie; Zakład Toksykologii Środowiska Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego; Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW w Warszawie; Instytut Biologii i Ochrony Środowiska Akademii Pomorskiej w Słupsku; Zakład Ekstrakcji Nadkrytycznej Sieci Badawczej LUKASIEWICZ - Instytut Nowych Syntez Chemicznych w Puławach; Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie; Oddział PAN w Olsztynie i Białymstoku; Wydział Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego, Wydział Chemii Uniwersytetu Warszawskiego, Universitat de València, Departament de Geografia, Catedrático de Geografía Física; Mendel University in Brno, Faculty of AgriSciences; Organic Chromatographic Trace Analysis Research Group, Chemistry Department, Antwerp University, Belgium; Research group on Bioactive Ingredients Production and Characterization from Legumes and other vegetable sources, Instituto de Fermentaciones Industriales (CSIC), Madrid, Spain; Group on Quality, Safety and Bioactivity of Plant Foods, Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura (CSIC), Murcia, Spain and Department of Food Analysis and Bioactivity, Institute of Food Science Research (CSIC-UAM), Madrid, Spain; University of Bucharest, Faculty of Chemistry, Rumunia; Institute of Chemistry, Saint-Petersburg University St. Petersburg State University, Rosja.