dr hab. DANUTA ZIELIŃSKA, prof. uczelni
Plac Łódzki 4, p. 109
Telefon: 89 523 39 35
Obszary badawcze: badania właściwości elektrochemicznych bioaktywnych polifenoli roślinnych; opracowanie nowych metod elektroanalitycznych ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania ich do oceny właściwości funkcjonalnych surowców roślinnych i żywności; zastosowanie pomiarów zintegrowanej pojemności przeciwutleniającej w technologii żywności.
Studia: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Matematyki, Fizyki i Chemii, kierunek chemia (1986r.).
Doktorat: Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, doktor nauk rolniczych w zakresie agronomii (1998 r.).
Habilitacja: Uniwersytet Gdański, Wydział Chemii, doktor habilitowany nauk chemicznych w zakresie chemia (2011 r.).
Zajmowane stanowiska/funkcje: profesor uczelni (2012-); członek Rady Wydziału (2012-2019); członek Wydziałowej Komisji Nauki (2013-); przewodnicząca zespołu przygotowującego wniosek do MNiSW o nadanie UWM w Olsztynie uprawnienia do prowadzenia studiów na kierunku chemia (2017-2019); członek zespołu ds. opracowania wniosku i realizacji projektu pn. "Utworzenie nowoczesnej infrastruktury dydaktycznej dla kierunku Chemia realizowanego na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa UWM w Olsztynie" (2017-2021); członek Rady Naukowej Dyscypliny rolnictwo i ogrodnictwo (2019-); członek Rady Dziekańskiej (2019-); członek Wydziałowej Rady Edukacyjnej (2019-), przewodnicząca Wydziałowej Podkomisji Edukacyjnej ds. kierunku chemia; kierownik katedry (2020-).
Dydaktyka: koordynator przedmiotu na kierunku Weterynaria: Chemia; na kierunku Chemia: Podstawy Chemii Analitycznej.
Towarzystwa/komitety naukowe: Polskie Towarzystwo Chemiczne (1990-); Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne (2010-); Zespół ds. Nauczania Chemii Analitycznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN (2018-).
Projekty badawcze: kierownik/wykonawca projektów badawczych finansowanych przez NCN (8), projektów aparaturowych finansowanych przez MNiSW (1) oraz RPO Warmia i Mazury (2).
Staże: Institute of Animal Biochemistry and Genetics, Slovak Academy of Sciences, Bratislava (1997); University of Antwerpen, Department of Chemistry, Belgium (1999-2000, 2001, 2007); Institute of Food Science Research – Universidad Autonomia de Madrid CIAL (CSIC-UAM), Spain (2013).
Inne osiągniecia/informacje: Studium Doskonalenia Pedagogicznego dla Nauczycieli Akademickich na ART (1988-1989). Kurs dokształcający w zakresie doskonalenia pedagogicznego nauczycieli akademickich na UWM (2008). Prowadzenie warsztatów analitycznych w ramach programu COST 927 „Building Skill on the Determination of the Overall Antioxidant Capacity of Thermally Treated Foods (2009). Edukacyjna wizyta studyjna w Instituto de Fermentaciones Industriales (CSIC) w Madrycie ramach Projektu UE NOBEL (2009). Opracowanie i prowadzenie autorskich szkoleń skierowanych do studentów kierunku ochrona środowiska w ramach projektów edukacyjnych realizowanych na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, współfinansowanych przez UE; 2010-2019.