Akademicka podróż po doświadczenia

„Nasz Uniwersytet jest waszym” – to między innymi właśnie te słowa, które prof. Erdal Çelik, rektor tureckiego Uniwersytetu Bingöl, wypowiedział do kortowskich naukowców, zostały w ich pamięci na długo po powrocie do Olsztyna. Ale poza życzliwością władz uczelni ważne są także inne – warte nie tylko zapamiętania, ale i wykorzystania – doświadczenia wyniesione z podróży, którą dr hab. Bożena Bogucka i prof. dr hab. Bogdan Dubis z Katedry Agrotechnologii i Agrobiznesu odbyli dzięki programowi Regionalna Inicjatywa Doskonałości.

Uniwersytet Bingöl jest jednym z 17 nowych uniwersytetów w Turcji. Został założony 29 maja 2007 r. i od początku działa na nim Wydział Rolnictwa. Obecnie działalność edukacyjno-szkoleniowo-badawcza prowadzona jest na dziewięciu wydziałach, w pięciu instytutach, sześciu szkołach zawodowych, 21 ośrodkach badawczych i laboratorium. Na uczelni studiuje ponad 15 tys. studentów, kadrę stanowi 1457 osób.

– Podczas stażu naukowego odbyliśmy wizytę w Laboratorium Analiz Glebowych, które prowadzi prof. Ali Riza Demirkiran (Soil Science and Plant Nutrition Head of Department) i gdzie prowadzone są analizy pojemności glebowej, odczynu gleby, badania profilu glebowego oraz zawartość makro- i mikroelementów – tłumaczy dr hab. Bożena Bogucka. – Byliśmy też w Głównym Laboratorium Uczelni, który należy do rządowego programu. Osobą odpowiedzialną za jego prowadzenie jest prof. Nusret Ozbay (Horticulture Department). Laboratorium otrzymuje dofinansowanie od rządu i jest jednym z najlepiej wyposażonych w Turcji. Dzięki analizom, które się w nim prowadzi, możliwe jest określanie np. ilości polifenoli, fenoli i metali ciężkich w roślinach. Jest to również laboratorium wykonujące analizy komercyjne. W regionie Bingöl jest 300 endemicznych roślin i laboratorium przebadało 250 z tych gatunków. Warto dodać, że miód, który jest tam produkowany, posiada znak jakości Unii Europejskiej (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Podczas wizyty uczestniczyliśmy w określaniu zawartości białka i skrobi w ziarnie pszenicy.

Jak zaznacza z kolei prof. dr hab. Bogdan Dubis, w czasie stażu w Turcji badacze z UWM mieli szanse spotkać się także z innymi naukowcami. Jednym z nich był prof. Fethi Özdemir, który w swoich badaniach posługuje się technikami in vitro w tworzeniu nowych odmian o podwyższonej odporności na choroby i herbicydy dostosowanych potrzebami do warunków wschodniej Turcji. Na wydziale, na którym pracuje, prowadzona jest również taksonomia roślin endemicznych.

W czasie swojego wyjazdu to Turcji dr hab. Bogucka i prof. Dubis wizytowali również Ośrodek Badań i Zastosowań Rolniczych oddalony o 50 km od Uniwersytetu. Na powierzchni 60 ha prowadzone są doświadczenia polowe głównie ze zbożami (pszenica, pszenżyto, owies, żyto) oraz z lucerną siewną. Sprawdza się między innymi efektywność zastosowanych czynników agrotechnicznych w warunkach agroekologicznych wschodniej Turcji. Na terenie ośrodka prowadzone są też doświadczenia z sadownictwa oraz hodowla bydła mlecznego.

W trakcie swojego pobytu w Turcji naukowcy skorzystali też z zaproszenia na Uniwersytet Techniczny w Stambule (Istanbul Technical University). Na spotkaniu z prof. dr. Adnanem Midillimem, dyrektorem ITU Energy Institute oraz jego pracownikami przedstawiono polskim gościom wizję, misję i cele instytutu oraz referaty czołowych tematów badawczych tego instytutu. Prof. dr Hatice Sözer mówił o efektywności energetyczneja prof. dr Nilgün Baydoğan o poprawie zdolności produkcyjnej gleb. Dr hab. Bogucka i prof. Dubis zobaczyli też laboratoria światowej klasy, w których pracują chemicy zajmujący się biowęglem w remediacji gleby.

Warto odnotować także, że naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zostali włączeni do grona honorowych członków DergiPark Akademik. To turecka platforma wspierająca krajowe czasopisma akademickie w uzyskaniu międzynarodowych standardów i zwiększeniu ich widoczności na świecie.

Olsztyńscy badacze nie kończą współpracy z tureckimi partnerami. Na 2026 rok zaplanowano wizyty pracowników naukowych z Uniwersytetu w Bingöl w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Źródło : Akademicka podróż po doświadczenia | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Prof. dr hab. Bogdan Dubis pracuje w Katedrze Agrotechnologii i Agrobiznesu na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa. Naukowo zajmuje się technologią produkcji zbóż i roślin energetycznych

 

Dr hab. Bożena Bogucka pracuje w Katedrze Agrotechnologii i Agrobiznesu na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa. Naukowo zajmuje się uprawą ziemniaka, topinamburu, a obecnie jej zainteresowania badawcze dotyczą konopi włóknistych